Akne och acneärr

Akne och akneärr

Alla akneärr visas på platser för den tidigare inflammationen. Inte varje inflammation orsakar ett ärr, men utan inflammation kommer inte ett ärr att bildas. Ju större och starkare akneinflammation, desto djupare och grovare blir ärret. Därför är förebyggandet av akneärr är att minska inflammation. Därför är förebyggandet av akneärr att minska inflammation.

Varför bildas ärr efter akne? 

Det finns olika orsaker till att acne uppstår, men två av dem är viktigast. Det är en ökning av talgproduktionen i kombination med en keratiniserinsgdefekt av talgkörtelutförsgången. Talgkörtlarna tillverkar så mycket talg att den inte kan utforslas till hudytan helt och hållet. Med tiden lagras talg i talgkörtlarna och tjocknar. Döda celler tillsammans med förtjockad talg bildar en propp i pormynningen (Bild 1-2).

Bild 1. Ett normalt hudfragment

(Русский) normal talgkörteln

Bild 2. Bildning av en talgpropp vid akne

         1. Epidermis. 
         2. Talgkörtel.
         3. Hårsäck.
         4. Svettkörtel.
         5. Talgpropp.

Talg och döda hudceller är en grogrund för utveckling och spridning av bakterier, nämligen Propionibacterium acnes, som är en del av den normala hudfloran. Propionibacterium acnes tränger in i talgkörtlarna och orsakar inflammation (Bild 3).

 Bild 3. Inflammation i en talgkörtel

När bakteriemängden ökar uppstår varbildning. Talgkörteln tänjs ut tills den blir likt en blåsa, och dess väggar förtunnas (Bild 4.). Slutligen gör varet att talgkörtelväggen luckras upp och ärrbildning uppstår på denna plats.

Bild 4. Spänning och sönderfall av talgkörtelväggen 

Vilka typer av ärr bildas med akne?

Om inflammationen inte är intensiv, bildas atrofiska ärr (Bild 5.)

Bild 5. Små atrofiska acneärr

Alla atrofiska acneärr är indelade tre typer: ice pick ärr, boxcar ärr och rolling ärr (Bilder 6-8).

Bild 6. Ice pick acneärr

ice pick ärr efter akne

Ice pick acneärr är kilformad eller stickad uppstår uteslutande efter acne inflammation och placeras enbart i ansiktet. De ser ut som små djupa hål på hudytan efter punktering med ett skarpt föremål. Djupet på ice pick ärr är mycket större än bredden och ärrbotten kan nå till djup hudnivån.

Bild 7. Boxcar acneärr

boxcar ärr efter akne

Boxcar acneärr – runda eller ovala fördjupningar eller kratrar i huden (gropar eller nedsjunkna ärr). Boxcar ärr har skarpa vertikala kanter och liknar ärren som lämnas efter vattkoppor. De kan vara grunda eller djupa utstansade breda vid ytan och vid basen. De placeras oftast på kinderna, tinningar och på ryggen.

Bild 8. Rolling acneärr

Rolling ärr efter akne

Rolling acneärr är rullande halvcirkelformiga ärr som är resultatet av akne läkningsprocessen. De definieras enligt deras sluttande kanter, vilka ger huden vågig, ojämn utseende. Rolling ärr vid acne har inte alltid samma storlek eftersom storleken beror på hur huden läker sig. Rullande ärr är vanligare i ansiktsområden samt på ryggen där huden är tjockare.

Efter en måttlig inflammation bildas normotrofiska eller hypertrofiska ärr  (Bild 9.)

Bild 9. Normotrofiska och hypertrofiska acneärr

Bild 10. Hypertrophyska acnearr i ansiktet

hypertrofiska ärr efter akne

 

Hypertrofiska acneärr har upphöjda ärrbottnar som placeras över än hudytan (Bild 10.). Skillnaden mellan ett hypertrofiskt ärr och keloid är tillväxtmönstret. Ett hypertrofiskt ärr växer i höjd, men en keloid växer i bredd.

Uppluckring och sönderfall av talgkörtelväggen leder till en djup destruktiv inflammation, abscesser eller cystor och provocerar bildning av grova acneärr. De kallas acne keloidalis eller keloid acne (Bild 11).

Bild 11Acne conglobata och cystor

De huvudområdena för lokalisering av keloidärr efter akne (keloid acne) är rygg, bröst och axlar (Bilder 12-13-14)

Bild 12. Acne keloid på ryggen

keloider på ryggen efter akne

Bild 13. Acne keloid på bröstet

keloid på bröstet efter akne

Bild 14. Acne keloider på axlar

akne keloider på axlar

Kan atrofiska akneärr tas bort med laser?

Bild 15. Behandlingsmetoder för atrofiska acneärr och deras penetrationsdjup in i huden

 

På bilden kan man se de olika metoderna och hur djupt ner i huden de verkar. Till exempel har en AHA-peeling (alpha hydroxy acid) ingen effekt alls på acneärr då den inte når tillräckligt djupt. Lasern tränger bara in till gränsen mellan epidermis och dermis. Men botten av ett atrofiskt ärr placeras mycket djupare än lasern kan nå igenom. Därför kan ingen laser ta bort atrofiska ärr efter akne.

Kan man ta bort hypertrofiska akneärr samt keloider efter akne med laser? 

Ablativa lasrar rekommenderas inte för borttagning av hypertrofiska acneärr eftersom den skadar och irriterar fibroblaster (de celler som tillverkar kollagenfibrer) och det finns en mycket hög återfallsfrekvens efter behandlingen på 90-100%.

Laserbehandling som enda metod kan inte lösa problemet med att ta bort acneärr. Varje typ av acneärr behöver enligt sina behandlingstekniken annars riskerar vi att försämra ärr.

Vi behandlar och korrigerar akneärr utan användning av lasrar. För varje typ av ärr använder vi de metoder som är mest lämpliga för den typen av ärr.
Så för atrofiska ärr använder vi följande metoder: microdermabrasion, microneedling (dermaroller, dermapen), subcision, TCA peelingar, befuktning.
För hypertrofiska acneärr samt akne keloider används följande metoder: kryokirurgi, intralesionalla injektioner av kortikosteroider direkt in i hypertrofiska ärr och ibland microneedling (dermaroller, dermapen). Topisk terapi med krämer och salvor samt geler ger inte något synligt resultat.

Akneärr före och efter behandlingen