Föryngring

Hudföryngring

Det är ingen hemlighet att hudens åldrande börjar efter 20. Det är vid denna ålder som huden gradvis börjar förlora sin elasticitet. Detta beror på många faktorer, varav de viktigaste är:

  • uttorkning av hudens celler och vävnader (transepidermal vattenförlust – TEWL)
  • minskning av syntesen av kollagen och elastin (huvudproteinerna i huden, som fungerar som hudens skelett)

Med tiden förlorar hudcellerna förmågan att behålla den mängd vatten som behövs för att bevara hudens elasticitet. De celler som förlorar fukt blir rynkiga och mellan muskelfibrerna bildas sprickor. På så sätt uppstår det rynkor. Och då är det inte tillräckligt att bara använda smink eller kräm mot rynkor. Kollagensyntesen och kollagensönderfallet är processer som pågår oavbrutet i vår hud. Med åldern ökar sönderfallet av kollagenvävnaden, medan syntesen minskar. Detta beror på att fibroblasternas aktivitet minskar (fibroblaster – celler som syntetiserar kollagen och elastin). Huden blir med tiden allt slappare och börjar hänga. Dessa processer förekommer i alla delar av kroppen. Därför bryr vi oss inte bara om ansiktsföryngring, utan föryngrar också huden på hals, händer, armar, urringningszonen och höfterna.

Metoder för hudföryngring utan kirurgi. Vilken hudföryngringsmetod passar dig?

Numera har den estetiska medicinen många metoder och program för att föryngra huden utan operation. Några av dem, till exempel biorevitalisering med hyaluronsyra, syftar till att mätta huden med fukt och hålla den kvar den i cellerna med hjälp av fillers. Samtidigt kan fillers minska rynkor (Restylane, Juviderm, Teosial). Andra av dem (Dysport, Botox) minskar muskelspänningen, vilket leder till att rynkorna jämnas ut. Det finns en metod som förhindrar att huden blir slappare (polidaxonona resorberbara trådar) och aktiva ingredienser som återställer bristen på kollagenvävnad.

Den moderna värmebehandlingen “Thermage” (Thermage huduppstramning), är behandling med radiovågor som gör det möjligt att förbättra ansiktsformen och överläppens tillstånd, vilket ger en mjukvävnadslyftning. Effekterna av solens påverkan och naturligt åldrande kan även behandlas med en fraktionerad eller ablativ koldioxidlaser. Laserbehandling kan dock inte betraktas som en fysiologisk metod för vitalisering eller biorevitalisering. Det är snarare en hårdvarukorrigering av åldersrelaterade hudförändringar än en hudföryngringsmetod.

De mest naturliga och högeffektiva metoderna för hudföryngring och biorevitalisering är:

  1. Microneedling eller mikronålsbehandling är faktiskt en kollageninduktionsterapi (Collagen Induction Therapi)
  2. Hydrering (återfuktning)
  3. Injektioner av hyaluronsyra

Hudföryngring genom microneedling

Microneedling syftar till att stimulera fibroblaster (celler som producerar kollagen) för att öka deras delning och producera mer kollagen. Med hjälp av dermaroller och dermapen mikronålar skadas fibroblaster föga (Bild 1). Som svar på sådana mikroskador börjar de dela sig mer aktivt och producera mer kollagen i huden. Som ett resultat får vi en ansiktslyftning utan operation.

dermaroller rynkor

Bild 1. Mikronålsbehandling med dermaroller (Collagen Induktion Therapy)

Hudföryngring genom fuktgivande

Parallellt med microneedling återfuktar vi huden. Genom mikrokanalerna som dermarollerns mikronålar har gjort tränger fukten in i de djupa hudskikten (dermis), och vi behöver bara stänga in den där. För detta används speciella kollagen velour masker / collagen velvet mask (Bild 2).

hudföryngring genom fuktgivande

Bild 2. Kollagen Velourmaske för att återfukta huden och utjämna rynkor

Fukt behövs inte bara för att mätta och återfukta rynkcellerna. Fukt är främst nödvändigt för att avlägsna toxiner (avfall) från celler. Endast med tillräcklig mängd fukt kan cellerna fungera normalt och huden blir frisk. Ju längre vi kan bevara hudens fuktighet, desto längre kan vi sakta ner åldrandeprocessen.

Hudföryngring före och efter

Bild.3. Hudens revitalisering med microneedling och Elicina snigelkräm 

hudföryngring ansikte

Bild 4. Minska rynkor genom snabb hydrering med kollagen velour mask

Rynkor behandling utan kirurgi

Bild 5. Föryngring ansiktet efter en kurs med microneedling och återfuktning med kollagen velour masken

hudföryngring med microneedling

Bild 6. Revitalisering av huden med Dermapen och Elicina snigel kräm