Microneedling / Dermaroller / Dermapen

Microneedling (mikronålsbehandling) i Stockholm

Microneedling Techniques: dermaroller, dermapen, lineal needle module

Microneedling med dermaroller samt med dermapen används för behandling av:

   • acneärr samt ärr efter kirurgi och brännskador
   • fina linjer och rynkor runt munnen samt linjer runt ögonen
   • utjämning rynkor
   • hudbristningar
   • stora porer
   • föryngring

Synonymer: microneedling, mikronålsbehandling (Dermapen®, Dermaroller), kollagen induktions behandling (CIT – Collagen induktion therapy).

Microneedling bygger på hudens naturliga förmåga att reparera sig själv när den stöter på fysiska skador som skärsår, brännskador och andra skrubbsår. Omedelbart efter en skada på huden startar vår kropp läkeprocessen genom att producera ny kollagen.

Behandlingen inducerar hudens självläkande mekanism genom att punktera huden med små, sterila nålar och skapa mikrokanaler utan att ta bort epidermis. Detta leder till att skadas cellmembran och tillväxtfaktorer (TGF) släppas. Tillväxtfaktorer stimulerar ny kollagen och elastin produktion i den retikulära dermis. Dessutom bildas nya kapillärer. Microneedling kan uppfattas lite aggressiv med sina nålar, men det är faktiskt mycket mer skonsam än du kanske tror. Detta beror på att det inte skadar epidermis till skillnad från peeling och laser. Porerna i det översta lagret av huden säras utan att skadas, vilket lämnar epidermis intakt.

Behandlingen genomförs med Dermaroller eller Dermapen. Under besöket bedöms vilket instrument som ska användas och längden av nålarna, som kan variera mellan 0,5-2,5 mm (Bild 1)

Microneedling, eller mikronålbehandling, används för hudföryngring och för att behandla en rad hudproblem, inklusive ärr och acneärr samt hudbristningar.

Bild 1. Microneedling behandling med Dermaroller

Microneedling med dermaroller

Hudföryngring med Dermaroller

Ansiktsrynkor börjar komma fram då bland annat hudens kollagen tunnas ut. Det är en del av den naturliga åldringsprocessen som kan även försnabbad när man kisar, röker och skrattar. Vid 35 års ålder har vi redan tappat hälften av våra kollagen i huden.

Hudföryngring med microneedling riktas mot regleringen av 3 viktiga hudcellsgrupper: keratinocyter, melanocyter och fibroblaster. Resultatet är smidigare, fastare och yngre hud (Bild 2)

Bild 2. Före och 2 månader efter en föryngringsbehandling (microneedling + befuktning)

hudföryngring med microneedling

Microneedling kan genomföras på ett säkert sätta på alla hudtyper och hudfärger. Behandlingen utföras i kur med 3-6 procedurer med 4-6 veckors mellanrum.

Hudföryngring med microneedling innehåller följande steg:

 1. Doserad hudskada med mikronålar. Mikronålar måste tränga in i huden i retikulära dermis (beroende på zon: från 0,2 mm under ögonen till 1,5 mm på kinderna). Förekomsten av blod är en indikator på korrekt behandling (Bild.3). Om det inte finns någon blödning betyder det att fungerar nålarna bara på epidermisnivån, och det kommer ingen av nytt kollagensyntes.
 2. Inflammation – detta påbörjar direkt efter behandlingen, huden blir röd och inflammerad (Bild.4). Rodnad och svullnad kommer sannolikt att kvarstå i 24 timmar eller något längre. Även med noggrann eftervård är det inte mycket du kan göra för att bli av med rodnad direkt efter microneedling. Inflammationen minskar därefter och upplevs som en lätt irritation.
 3. Det mesta av den synliga återhämtningen efter föryngring med microneedling sker inom de första två dagarna efter behandlingen. Våra förväntningar av behandlingar dessa dagar är mycket hög. Vi vill få snabbt resultat, så efter den omedelbara läkningsfasen måste vi bara ha lite tålamod.  Under 3 till 6 månader pågår hudens naturliga reparations process, och gradvis framträder synlig skillnad.

Varje behandling tar 90 min. Hudens kondition fortsätter att förbättras under 6-12 månader efter sista behandlingen och resultatet kan betraktas som permanent.

Fortsatt hemmabehandling kan göras Dermaroller samt Dermapen med 0.2 mm i samband med rekommenderade produkter.

Bild.3. Blod efter microneedling

Bild.4. Rodnad och svullnad direkt efter microneedling

Behandling av hudbristningar med microneedling (Dermaroller, Dermapen)

Bristningarna ser först rödaktig ut, färgen kan skifta från rosarött, rött till ljuslila och mörklila.  Med tiden försvinner dock färgen, och de blir vita, gråvita eller hudfärgade. Även hudens struktur påverkas, huden kan bli lite insjunken, eller upphöjd och får ibland ett glasartat utseende.

Obs! Det finns tyvärr ingen metod för att förebygga bristningar! Men ju tidigare man börjar behandla hudbristningar, desto mindre synliga blir dem!  Vi har själva provat många olika metoder för korrigering av hudbristningar. En av de mest effektfull metoden är borttagning av bristningar med microneedling.

Hur djupt microneedling utförs beror på området som bristningen finns (Bild 5). De skadade cellerna i det behandlade området börjar delas intensivt. Kollagenfibrer bildas i kanalerna som gjorde dermarollers mikronålarna (Bild 6) och dras till varandra, så avståndet mellan kanterna av ärr eller bristningar minskar (Bild 7). Det skapas elastiska stolpar av nybildad kollagen samt det minskar bristningens djup och bredd.

Bild 5. Ett atrofiskt ärr och en bristning
Bild 6. Mikronålar inom huden
Microneedling mot arr och bristningar
Bild 7. Kollagenfibrer bildas i kanalerna
Bild 8. Minskning av ärr och bristning

Ärrbehandling med Dermaroller (microneedling)

Acne ärr och ärr efter operationer och brännskador, vattkoppor ärr och även efter inflammatoriska hudsjukdomar utgör en ofullständig lista över orsakerna till ärrbildning.

Micronålarna av Dermaroller eller Dermapen inducerar tillväxtfaktor (TGF), som spelar en enorm roll i ärrbildningsprocess.  Det kommer genom mikroskador efter micronålarna. Dessa små såren i papillära dermis skapar en zon av ytlig blödning som är en kraftfull stimulans för att initiera den normala processen för sårläkning. Det typ av behandling är inte ablativ, därför kan kollagen induktion utföras utan problem i ansiktet och kroppen, på alla hud typer utan att orsaka vidare hyperpigmenteringsproblem.

Bild 7. Microneedling behandling mot acneärr före och efter 

Microneedling behandling resultat före och efter

Kombinerad behandling av hudföryngring med microneedling och återfuktning med collagen velvet mask

hudföryngring med microneedling

Hypertrofiska ärr efter kejsarsnitt före och efter behandlingen med microneedling och ELICINA snigelkräm 

microneedling kejsarsnitt

Färska bristningar före och efter kombinerad behandling med microneedling och ELICINA snigelkräm  

Kombinerad behandling av acneärr gropar i ansiktet med microneedling och ELICINA snigelkräm

Färska hudbristningar före och efter kombinerad behandling med microneedling och ELICINA snigelkräm

Atrofiska acneärr före och efter kombinerade behandlingar med microneedling och snigelkräm ELICINA