Keloider och hypertrofiska ärr bildas oftare hos personer med mörk hud. Keloider, till skillnad från hypertrofiska ärr, uppstår endast i vissa delar av huden.
Var bildas keloider och hypertrofiska ärr på kroppen?
Hypertrofiska ärr kan uppstå efter skador och kirurgiska ingrepp på vilken del av kroppen som helst. Keloid ärr eller keloid har ett typiskt utseende och är endast lokaliserade till vissa delar av kroppen. De vanligaste är keloider på bröstet (dekolletage och bröst), keloider på axlar och rygg, keloider på öronen, keloider på nacken och hakan.
Keloider och hypertrofiska ärr på örat
Keloider i öronen delas in i keloider i öronbrosket och keloider i örsnibben. Öronkeloider bildas efter piercingar eller kirurgiska ingrepp som otoplastik eller borttagning av atherom. Det kan vara unilateralt (när det sitter på fram- eller baksidan av örat) eller bilateralt (när det sitter på båda sidorna av örat). En bilateral keloid på örsnibben kallas också för hantelkeloid (Bild 1). Vid försök att ta bort keloiden med laser eller genom kirurgi återkommer ärr i 90-95 % fall. Resultatet av dessa inkompetenta åtgärder är en ny keloid, men den är 3-4 gånger större än ursprungskeloiden. Särskilt intensiv utveckling av keloider efter kirurgisk borttagning förekommer på öronen hos barn och ungdomar.
Hypertrofiska ärr på örat uppstår efter kirurgiska ingrepp (Bild 2). Denna typ av ärr på örat bildas mycket sällan än keloider. Behandlingen av hypertrofiska ärr på örat inte skiljer sig från den behandling som används för keloider.
Bild 1. Örsnibb keloid
Bild 2. Hypertrofiskt ärr
Keloider och hypertrofiska ärr på bröstet
Keloider på bröstet (décolleté -området) orsakas oftast av akne (Bild 3). Först visas en finne eller finnar på bröstet, runt vilka foci av inflammation bildas. När akne läker bildas överväxt bindväv i deras ställe – keloidärr. Keloider efter borttagning av födelsemärken är den näst vanligaste orsaken till bröstet keloider. Vanligtvis börjar keloid växa 1,5–3 månader efter kirurgiskt ingrepp. Rekommenderas att ta bort keloid i Stockholm så snart som möjligt eftersom den växer, smälter samman med varandra och upptar allt större delar av hudytan. Sådana keloider kallas aktiva keloider.
En annan orsak till keloider på bröstet är en mekanisk skada.
Orsaker till hypertrofisk ärrbildning på bröstet är operation eller skada (Bild 4). Dessa ärr har hudfärg eller är ljusare, inaktiva och besvärar inte patienten. De kan minska av sig själva inom 16-18 månader. Hypertrofiska ärr på bröstet efter plastikkirurgi särskiljs i en egen kategori.
Bild 3. Keloid på bröstet
Bild 4. Hypertrofiskt ärr på bröstet
Keloid på axeln
Keloid på axeln bildas i de flesta fall på grund av en skärs- eller stickskada (snitt, vaccination, tatuering, kirurgi). Den andra platsen bland orsakerna till bildandet av keloider på axlar (Bild. 5) upptas av brännskador och konsekvenserna av laserbehandlingar. På tredje plats är inflammatoriska processer (akne, kokar, abscess etc.). Keloider på axlarna återkommer ofta, oavsett behandlingsmetoder. Detta beror på den konstanta spänningen i huden under deltoidmuskelns arbete. Därför behandlas keloid på axeln särskilt dåligt hos kroppsbyggare, simmare, armbrytare och andra kategorier av idrottare. Om du bestämmer dig för att ta bort keloid i Stockholm på vår klinik, kan det hjälpa till att förhindra att keloider återkommer på dina axlar. Ett hypertrofiskt ärr på axeln uppstår efter en skada eller ett kirurgiskt ingrepp omedelbart efter sårläkning och kan förbli oförändrat livet ut om det inte behandlas (Bild. 6).
Bild 5. Axel keloid
Bild 6. Bildning av ett hypertrofiskt ärr på axeln
Keloider på ryggen
Keloider på ryggen är vanligtvis resultatet av akne, när grov bindväv bildas vid inflammationsställen efter att akne har läkt. En annan, mer sällsynt orsak till ryggkeloider är brännskador (Bid 9) och mekaniska skador. Aktiva keloider på ryggen kan vara ensamma eller smälta samman till konglomerat (Bild 7). Keloidborttagning i Stockholm tar ibland ett år eller mer om ärret är aktivt eller har utvecklat sig till ett konglomerat. Hypertrofiska ärr på ryggen uppkommer efter operationer och skador. De är vanligtvis enstaka, inte orsakar något obehag och är enbart en kosmetisk defekt (Bild 8).
Bild 7. Keloider på ryggen
Bild 8. Hypertrofiskt ärr pa ryggen
Keloider efter brännskador
Keloider efter brännskador kan bildas på vilken del av kroppen som helst (Bild 10). Keloider efter brännskador förblir aktiva under en lång tid: de växer, slå samman med varandra i konglomerat, skadas och klias. Med tiden minskar aktiviteten hos keloider och de minskar delvis även utan behandling. Keloider efter en brännskada har en karakteristisk egenskap – frånvaron av återfall under och efter behandlingen. Det är uppenbart att vi inte kan helt ta bort keloid i Stockholm efter en brännskada, men goda resultat kan uppnås (Bild 11). Keloider efter brännskador är farliga eftersom skivepitelcancer kan uppstå på deras ställe.
När ska man börja behandlingen av keloider?
Behandling av keloider och hypertrofiska ärr bör påbörjas så tidigt som möjligt. Svullnad och rodnad på skadeplatsen som kvarstår i mer än 1 månad bör betraktas som en potentiell keloid, och lämplig behandling bör sättas in. En aktiv (växande) keloid är särskilt farlig (Bild 8). Därför börjar vi behandlingen av hypertrofiska brännskadeärr och keloidborttagning i Stockholm genom reducering av aktiviteten hos båda typerna av ärr.
Bild 9. Keloider på ryggen efter brännskadan
Bild 10. Aktiva keloider efter brännskadan
Bild 11. Keloider som brännärr före och efter behandlingen
Tecken på keloids aktivitet:
1. Längs keloids kanter finns tillväxtzoner. Om keloid ärr är aktivt är tillväxtzonerna röda! (Bild.12)
2. Tillväxt på grund av ärrets kanter – tillväxtzoner.
3. Smärta vid tryck.
4. Klåda eller pulsering.
5. Ändring i färg när temperaturen ändras: efter att ha varit ute under den kalla årstiden blir keloid blek och efter en dusch blir den röd eller ljusröd.
Bild 12. Tillväxtzoner av aktiva keloider
Bild 13. Aktiva keloider på bröstet före behandling
Bild 14. Samma keloider efter behandlingen
KELOID ÄRR? INGA LASRAR!!!
Att kirurgiskt ta bort keloider i Stockholm är det första som en klinik eller vårdcentral kan erbjuda dig. Om detta är fallet, leta efter en annan läkare eller klinik!
Observera: lasrar får inte användas för behandling av keloider!!! Inget kirurgiskt ingrepp! Det spelar ingen roll om det var en laser eller kirurgisk borttagning av keloid, i 95-100% av fallen leder det till bildandet av en ny keloid. Dessutom kommer den nya keloiden att vara 3-4 gånger större än den föregående! Behandling av recidiverande keloid efter laserbehandling och kirurgisk borttagning visas i Bild 15-17.
Behandling av återkommande keloider efter kirurgisk- och laserbehandling
Bild 15. Behandling av återkommande keloid på bröstet (dekolletéområde)
Bild 16. Behandling av återkommande örsnibbkeloid
Bild 17. Behandling av återkommande keloid på ryggen
Om du bestämmer dig för att ta bort keloid i Stockholm på vår klinik, får du inte göra följande:
1. att ta bort keloid med kirurgi eller laser;
3. att klämma ut misstänkta hudförändringar särskilt i halsen, dekolettezonen och axlarna;
4. att massera keloid, sätta iglar på keloider;
5. att besöka bastu och solariet / sola;
6. att ta varma bad.