Förstorade porer

Förstorade porer: orsaker och behandlingar

Förstorade porer i ansiktet är ett av de vanligaste problemen. Vår hud består av tusentals små hål eller, med andra ord, porer genom vilka den andas, tar bort metaboliska produkter, ackumulerar användbara ämnen.

Det finns två typer av porer (Bild 1). Den första typen utsöndrar talg som kroppen producerar. Det används för att skydda och smörja huden och håret runt folliklarna (Bild 1: 4). Den andra typen av porer släpper ut svett (Bild 1: 5).

Bild 1. Ett hudfragment med porer och talg- och svettkörtlar

porer i huden

1. Hårsäck.

2. Talgkörtel.

3. Svettkörtel.

4. Talgkörtelpor.

5. Svettkörtelpor.

Porer som omger hårsäckarna och förar talg ut ur talgkörtlarna är de som kan täppas till med talg, döda hudceller, bakterier och smuts. Svettutsöndrande porer blir vanligtvis inte igensatta.

Orsaker till stora porer i ansiktet

Genetisk predisposition. Studier har visat att porstorlek, liksom hudtyp, är genetiska faktorer. Detta gäller både kvinnor och män.

Hudtyp. Stora porer är en egenskap av fet och blandad hud. 

Akne. Förekomsten av stora pormaskar och inflammatoriska element indikerar igensatta porer. Som resultat av oxidative effekterna av solsken på talg och ansamlingen av bakteriella avfallsprodukter blir porerna ströare. 

Vitaminbrist. Som du vet är förstorade porer en av de karakteristiska manifestationerna av vitaminbrist. Brist på vitamin A och C, spårämnen i form av järn eller zink har också en direkt effekt på hudens tillstånd.

Ålder. Tecken på åldrande påverkar också porernas expansion. Med åldern leder uttrycket av hängande och förlust av hudens elasticitet till att den sträcker sig, därför blir porerna mer synliga, förstorade.

Mat. Missbruk av fet och kryddig mat, kolsyrade drycker och konfektyrprodukter försämrar hudkvaliteten och påverkar porernas storlek negativt.

Solbrännan. Skadligheten av ultraviolett strålning har bevisats i många studier. Dess överdrivna exponering påverkar huden i allmänhet, inklusive porernas storlek.

Det är omöjligt att lösa problemet med stora porer permanent eftersom det vanligtvis beror på ett genetiskt drag, men du kan krympa porerna med Elicina snigelkräm.

Hur kan man krympa stora porer?

Det finns några hårdvarutekniker och procedurer som kan hjälpa till att minska stora hudporer. Observera följande: 

Microneedling (micronålsbehandling med dermapen). Denna behandling är lesinvasiv och använder mikronålar för attbehandla hudproblem som stora porer, fina linjer, rynkor, slapp hud och akneärr.
Det kallas ibland ”Collagen Induction Therapy” eftersom det hjälper till att stimulera kollagenproduktionen i huden.

Kemiska peelingar. Detta är en hudåteruppbyggnadsteknik som innebär att man applicerar en kemisk lösning som exfolierar huden. Kemisk peeling varierar från ytliga till medeldjup nivåer och kan vara mycket effektivt för att förbättra utseendet på de stora porerna i ansiktet och på näsan. De vanligaste kemiska syrorna som används för detta ändamål är:

BHA (beta-hydroxisyror)

AHA (alfa-hydroxisyror)

TCA (triklorättiksyra)

Kryobehandling (Kryoablation). Behandlingen utförs genom kryomassage med flytande kväve. En speciell apparat verkar på huden som tillför flytande kväve med låg temperatur under högt tryck. På grund av negativa temperaturer, krymper porer, minskar akne , försvinner inflammation och hudton ökar.

Förstorade porer före och efter behandlingar

Bild.2. Förminskning av stora porer med microneedling och Elicina snigelkräm 

reducera stora porer behandling

Bild.3. Stora porer före och efter 2 månader med Elicina snigelkräm

krympa stora porer