Keloider och hypertrofiska ärr

Keloid – och hypertrofiska ärr (vad du behöver veta innan behandling påbörjas)

Om du eller ditt barn har diagnostiserats med ett keloidärr (keloid) – rusa inte för att springa till kirurgen! Det kanske inte är en keloid alls …

Borttagning av keloid ärr i Stockholm. Keloider på öronen: före och efter behandlingar

Var bildas keloid ärr på kroppen?

Keloid ärr, eller keloid, har ett karakteristiskt utseende och är lokaliserade endast i vissa delar av kroppen. De vanligaste är bröst keloider (décolleté och bröst), keloider på axlar och på ryggen, örat keloider, nacke och haka keloider.

Bild 1. Örsnibb keloid

Keloid ärr i örsnibben

Bild 2. Bröst keloider

Bröstkorg keloider

Bild 3. Axel keloid

axel keloid

Bild 4. Aktiva keloider på ryggen

Bild 4. Aktiva keloider på baksidan

Öron keloid och örsnibb keloid

Ett keloidärr eller öron keloid bildas efter piercing och kirurgiska ingrepp t ex efter otoplastik eller borttagning av aterom. Keloid på örat hos barn bildas flera gånger oftare än hos vuxna. Keloider efter öronpiercing kan vara ensidiga (om den sitter på en fram- eller baksidan) och bilaterala (när keloider placeras på båda sidan. Bilateral örsnibb keloid (Bild 1) kallas också en hantel-keloid. Försök att ta bort keloider i örat med laser, samt kirurgisk borttagning leder till 90-95% av återfall. Som ett resultat av inkompetenta åtgärder bildas en ny keloid, men dess storlek är redan 3-4 gånger större än den ursprungliga. Keloid ärr i öronen på barn och ungdomar utvecklas särskilt intensivt.

Keloider på bröstet eller bröst keloider 

Keloider på bröstet (décolleté -området) orsakas oftast av akne (Bild 2). Först visas en finne eller finnar på bröstet, runt vilka foci av inflammation bildas. När akne läker bildas överväxt bindväv i deras ställe – keloidärr. Keloider efter borttagning av födelsemärken är den näst vanligaste orsaken till bröstet keloider. Vanligtvis börjar keloid växa 1,5–3 månader efter kirurgiskt ingrepp. Om keloider inte behandlas växer de, smälter samman med varandra och upptar fler och fler nya områden på hudens yta. Sådana keloider kallas aktiva keloider.
En annan orsak till keloider på bröstet är en mekanisk skada.

Keloid på axeln 

Keloid på axeln bildas i de flesta fall på grund av en skärs- eller stickskada (snitt, vaccination, tatuering, kirurgi). Den andra platsen bland orsakerna till bildandet av keloider på axlar (Bild. 3) upptas av brännskador och konsekvenserna av laserbehandlingar. På tredje plats är inflammatoriska processer (akne, kokar, abscess etc.). Keloider på axlarna återkommer ofta, oavsett behandlingsmetoder. Detta beror på den konstanta spänningen i huden under deltoidmuskelns arbete. Därför behandlas keloid på axeln särskilt dåligt hos kroppsbyggare, simmare, armbrytare och andra kategorier av idrottare.

Keloider på ryggen 

Keloider på ryggen är vanligtvis resultatet av akne, när grov bindväv bildas vid inflammationsställen efter att akne har läkt. En annan, mer sällsynt orsak till ryggkeloider är brännskador (Bid 5) och mekaniska skador. Aktiva keloider på ryggen kan vara ensamma eller smälta samman till konglomerat (Bild 4). Behandling av sådana keloidkonglomerat är ganska lång, ibland ett år eller längre.

Keloider efter brännskador 

Keloider efter brännskador kan bildas på vilken del av kroppen som helst (Bild 6). Keloider efter brännskador förblir aktiva under en lång tid: de växer, slå samman med varandra i konglomerat, skadas och klias. Med tiden minskar aktiviteten hos keloider och de minskar delvis även utan behandling. Keloider efter en brännskada har en karakteristisk egenskap – frånvaron av återfall under och efter behandlingen. Det är uppenbart att det är omöjligt att ta bort helt keloider efter brännskador men goda resultat kan uppnеs (Bild 7). Skivepitelcancer i huden kan utvecklas på platsen vid brännskador.

Bild 5. Keloider på ryggen efter brännskadan

keloider på ryggen

Bild 6. Aktiva keloider efter brännskadan                              

Aktiva keloider efter brännskadan

Bild 7. Keloider efter en brännskada före och efter behandlingen   

keloider-fore-och-efter- brannskadan

När ska man börja behandlingen av keloider? 

Behandla keloider och hypertrofiska ärr bör startas så snart som möjligt. Eventuell svullnad och rodnad på skadestället längre än 1 månad bör betraktas som en potentiell keloid och behandlas därefter. Särskilt farligt är den aktiva (växande) keloid  (Bild 8).

Tecken på keloids aktivitet:
1. Längs keloids kanter finns tillväxtzoner. Om keloid ärr är aktivt är tillväxtzonerna röda! (Bild.8)
2. Tillväxt på grund av ärrets kanter – tillväxtzoner.
3. Smärta vid tryck.
4. Klåda eller pulsering.
5. Ändring i färg när temperaturen ändras: efter att ha varit ute under den kalla årstiden blir keloid blek och efter en dusch blir den röd eller ljusröd.

Bild 8. Tillväxtzoner av aktiva keloider

Bild 9. Aktiva keloider före behandling

Bild 10. Samma keloider efter behandling

Tillvaxtzoner av aktiva keloider

KELOID ÄRR? INGA LASRAR!!! 

Det första en klinik eller vårdcentral kan erbjuda dig är att ta bort keloid kirurgiskt. Dessutom på en privat klinik, där nivån är högre, kommer du att erbjudas att ta bort keloid med en laser. Leta i så fall efter en annan läkare eller klinik!
Kom ihåg: inga lasrar kan använder vid behandling av keloider!!! Ingen operation! Det spelar ingen roll om det var en laser eller kirurgisk borttagning av keloid, i 95-100% av fallen leder det till bildandet av en ny keloid. Dessutom kommer den ny keloid att vara 3-4 gånger större än den föregående! Behandling av återkommande keloid efter laser och kirurgiskt avlägsnande visas i Bild 11-13. Det var svårt!

Behandling av återkommande keloider efter kirurgisk- och laserbehandling

Bild 11. Behandling av återkommande keloid på bröstet (dekolletéområde)

återfall av keloid på bröstet

Bild 12. Behandling av återkommande örsnibbkeloid

Behandling av återfall örsnibbkeloid

Bild 13. Behandling av återkommande keloid på ryggen

Om du har en keloid, då du är förbjudna:
1. att ta bort keloid med kirurgi eller laser;
3. att klämma ut misstänkta hudförändringar särskilt i halsen, dekolettezonen och axlarna;
4. att massera keloid, sätta iglar på keloider;
5. att besöka bastu och solariet / sola;
6. att ta varma bad.