Vårtor

Vårtor och papillom: behandling och borttagning i Stockholm. Förebyggande av vårtor

Vad är en vårta?

Vårtor orsakas av det mänskliga papillomviruset (HPV), ett relativt ofarligt virus som invaderar huden genom hudskador eller sprickor i huden. Viruset infekterar cellerna som bildar det övre skiktet av huden och bryter ut efter två till sex månader i form av en vårta på händer, fötter, ansikte och genitalområden. I princip kan dessa förekomma var som helst på kroppen. Under begreppet “vårta” förstås en godartad hudförändring. De som har drabbats av vårtor har lagt märke till hudförändringar som är upphöjda och är tydliga. Vårtor har grova och flagna ytor.

Hur smittar vårtor?

Infektionen förekommer huvudsakligen på två sätt:

Direkt kontakt

Vårtor kan överföras från en person till en annan genom direkt hudkontakt, t.ex. redan överförts med en enkel handskakning. Men det kan också leda till ytterligare självinfektion och spridning av vårtor på din egen kropp. Detta är särskilt fallet när du repar vårtan och sedan vidrör ett sår på kroppen.

Indirekt kontakt

Vårtor kan överföras genom en sak som har kommit i kontakt med viruset, t.ex. handdukar, rakblad eller fuktiga golv i offentliga inomhuspooler eller bastur, där du vanligtvis går barfota.

Vilka typer av vårtor finns det?

Många olika typer av humant papillomvirus (HPV) orsakar olika typer av vårtor. De mest kända är de vanliga vårtorna (ofta på händerna), anogenital vårtor (på könsorganen, anus, vagina, livmoderhalsen) och plantarvårtor (på fötterna). Vissa medlemmar i denna grupp av virus kan orsaka cancer i djupare vävnader (livmoderhals, vagina, vulva, penis, anus, bak i halsen, tungbotten och tonsiller).

Vårtor på händerna

Vanliga vårtor som är vårtor ärtformade och växer mest på händerna hos barn. I genomsnitt är vårtor på händerna små, ungefär lika stora som en penna suddgummi. Men vissa vårtor blir större. Ibland kan palmer vårtor växa i kluster; de kallas mosaikvårtor. I vissa vårtor uppträder små svarta prickar, vilket får människor att kalla dem “utsäde” vårtor. Vårtor på händerna sticker upp över huden på handen. Risken för att få en handvårta från en annan person är liten. En persons risk att få en vårta varierar. De med ett försvagat immunförsvar är mer mottagliga. Men de med friska immunsystem kan också utveckla vårtor. Nästan alla kommer att ha vårtor någon gång i sitt liv.

Fingervårtor

Fingervårtor (Bild.1) är små, korniga tillväxer på fingrarna; de kan vara köttiga beroende på var de är. Vårtor på fingrarna finns i ett brett utbud av former och storlekar. Oftast är de runda, vita och har en svart prick i mitten, detta är ett koagulerat blodkärl. Blodkärlen växer in i vårtkärnan för att förse den med blod. Vårtor på händer och fingrar är inte cancerframkallande. Vårtor på fingrar är vanligtvis mer uttalade än på fötter. Vårtor är vanligtvis smärtfria. Men en vårta som växer på en plats där du har en tryckpunkt, på ett finger eller under dina fötter, kan vara smärtsam. Barn hatar fingervårtor, särskilt den köttiga sorten; ingen vill “hålla händerna” på lekplatsen om du har en vårta. Genom att plocka eller bita dem kommer de att blöda och tenderar att spridas lättare.

Bild 1. Vanliga vårtor på tummen (vulgära vårtor)

vårtor på händerna

Vårtor på fötterna

Vårtor på fötterna växer in i djupet av fotsulan och skiljer sig från andra typer av vårtor. Vanligtvis uppkommer fotvårtor på trycksställen (Bild.2). Plantarvårtor ses i alla åldersgrupper men är särskilt vanliga bland barn 12-16 år och sällsynta hos äldre.
Riskfaktorer för utveckling av plantarvårtor inkluderar användning av offentliga duschar, hudskador och försvagat immunförsvar på grund av vissa läkemedel som används eller sjukdom. HPV-typerna 57, 27 och 1a står för de flesta orsaker av plantar vårtor. Viruset får tillgång till huden genom direktkontakt.

Bild.2. Fotvårtor

vårtor på fötterna

Vem kan få vårtor?

Barn och personer med ett svagt immunsystem.

Alla kan få vårtor och cirka 10% av befolkningen påverkas av vårtor. Till exempel, om ditt immunförsvar försvagas på grund av sjukdom, ökar sannolikheten för att bli smittad med viruset. Även barn är mer utsatta eftersom deras immunsystem inte är fullt utvecklat. Ungefär var tredje barn mellan 4 och 12 år har vårtor.

Överföring i familjen.

Enligt en holländsk studie har barn vars föräldrar eller syskon hade vårtor högre risk för infektion.

Skola och dagis.

Risken för vårtor ökar när andra barn i klassen kämpar med godartade, ofta ihållande hud växter. Som ett resultat finns det en högre infektionsgrad med vårtor hos barn i länder där fler barn går i olika dagis.

Livsstil.

Badrum och offentliga anläggningar, där du vanligtvis går barfota, som omklädningsrum eller simbassänger, ökar risken för infektion.

Olika typer av vårtor behandling

Man kan bli av med vårtor  med hjälp av följande behandlingsmetoder:

  • Vårtborttagning med fysiska metoder
  • Vårtborttagning med kemiska medel
  • Alternativa metoder för immunterapi

Vilken behandlingsmetod som passar dig bäst beror på vilken plats på kroppen vårtan/vårtorna sitter, och bör diskuteras med läkaren i förväg.

Vårtor borttagning i Stockholm med fysiska metoder

Frysning av vårtor i Stockholm

Vad är en kryoterapi för vårtor?

För vårtor borttagning i Stockholm använder vi en kryoterapi med flytande kväve som kan frysa bort vårtor i ett lokaliserat område. Flytande kväve har en temperatur -195 °C. För att frysa bort vårtor hemma används färdiga anordningar med en gas på max. -80 °C, (t ex VårtFri FREEZE). Det är bra för att avlägsna ytligt liggande vårtor men inte nog för djupa t ex fotvårtor.

Endast extremt låga temperatur (-195 °C) kan nå det djupaste vårtas lagret, så att alla infekterade celler förstörs. Annars finns det risk för ett återfall.

Bild 3. Vårtborttagning med kryoterapi (frysning, cryoablation)

Varför vårtor borttagning med kryoterapi är bäst metoden?

Nästan alla former av vårtor kan frysas bort med kryoterapi. Både plantar vårtor, könsdelar vårtor och även vulgära vårtor kan behandlas med flytande kväve. Den stora fördelen med kryoterapi ligger i bristen på ärrbildning. Till skillnad från kirurgiskt avlägsnande av den sjuka vävnaden förblir inga ärr kvar under kryobehandling. Om flytande kväve (-195 ° C) används, inträffar vanligtvis inte återfall.

Vårtborttagning med laser

En mycket bra och lovande metod för att ta bort vårtor är laserbehandling. Laserbehandling används ofta när en annan behandling för att ta bort en vårta har misslyckats.

Vårtborttagning med laser är samtidigt det dyraste alternativet för att avlägsna en vårta. Det kan hända att du måste upprepa en laserbehandling, eftersom vårtan har bildat sig igen. För att förhindra detta är det alltid lämpligt att påbörja laserbehandlingen i ett tidigt skede, så att risken för att vårtan ska växa sig till ett djupare skikt av huden kan uteslutas.

För laserbehandling används en lokalbedövning eftersom laserborttagning av vårtan är stor smärtsamt. Vid laserbehandling tas vårtan bort med laserstrålen som går djupt in i huden. Detta kräver ytterligare en behandling för att vara säker på att den tas bort. Även efter laserbehandlingen, kommer du att ha ont. Man bör vara beredd att det kan uppstå ärrbildning efter laserbehandling och sårläkning, eftersom laserstrålen ger upphov till värme och skär ner kollagenvävnad.

Skära bort vårtor med kirurgi 

Olika typer av operationer.

Kirurgiskt avlägsnande av vårtor är ganska sällsynt. Detta beror på att det inte finns någon garanti för att få vårtans återfall.  Borttagning av vårtor kan dock göra att vårtan försvinna på nolltid. Det görs vanligtvis med en skarp sked som kallas curette. Skrapning innebär att vårtan och dess rötter skärs från huden. Efter ungefär fyra veckor måste du göra ett återbesök för att se till att allt är i ordning. Det kan krävs flera behandlingar tills vårtan försvinner helt.

Elektrokirurgi är en metod för att bränna av en vårta med högfrekvent ström. När den elektriska laddningen passerar genom vävnaden torkar vårtan ut och brinner. Skrapning följer vanligtvis proceduren.

Laserkirurgi innebär att en intensiv ljusstråle brinner och förstör vävnaden i vårtan. Lasern används ofta för att ta bort vårtor på fötterna som ligger på sulan eller under tårna.

Vårtborttagning med radiokirurgi (RF)

Den här radiokirurgiska vårtborttagningen med högfrekventa radiovågor utförs med en speciell radiokniv som skär patologiska hudförändringar. Radiofrekvens borttagning av vårtor är en absolut ofarlig och högeffektiv metod. Dessutom garanterar radiokirurgiska tekniken inget återfall av vårtor.

Vårtborttagning med kemiska medel

 Vårtborttagning med vårtmedel

använder du dig utav denna metod så är det garanterat att du behöver använda den mycket regelbundet. Det beror på hur starkt hornskiktet är, eller vilken ålder och storlek som vårtan har, men det är möjligt att behandlingen med ett vårtmedel kan ta längre än åtta veckor.

Dessa kemiska medel innehåller aktiva ingredienser som t ex salicylsyra eller mjölksyra samt ättiksyra. Dessa syror kan smälta hornskiktet av huden och är mycket lämpliga för behandling av båda vanliga vårtor och platta vårtor. De andra typerna av vårtor bör alltid behandlas av en läkare.

Hur förebyggs vårtor?

Genom att följa dessa regler kan du minimera risken för infektion med HPV-viruset:

  • Torka händerna ordentligt och kräm dem med en fuktighetskräm. Detta förhindrar att din hud blir torr och knäckt, såväl som att viruset kan komma in i kroppen genom öppen hud.
  • Bär inga främlingar skor. HPV-virus kan hittas i skor och strumpor hos infekterade människor.
  • Använd inga främlingar hygienprodukter. Handdukar, rakblad, deodoranter, kosmetika och många andra personliga artiklar kan också överföra HPV-viruset.
  • Bita inte naglarna. Det kan leda till hudskador genom vilken viruset kan komma in i kroppen.
  • Håll dig i form. Ett starkt immunsystem är det bästa försvaret mot vårtor och fotvårtor.
  • Undvik att gå barfota på offentliga platser. Bär alltid tofflor eller liknande skor med gummisulor i gymmet eller simbassänger, vilket minimerar risken för infektion med fotvårtorna.
  • Undvik att röra vid vårtor. Tvätta händerna regelbundet, men inte för mycket. Om du medvetet har kommit i kontakt med viruset kan du tvätta infektiöst agens innan de kan tränga genom skadade hudområden i kroppen.